Η λιπαρια είναι ένα ψαρι που μοιαζει αρκετα με την σαρδελα. Η ιδιαιτερότητα της έγκειται στο ότι υπαρχει μονο στην λιμνη Βολβη παγκοσμιως (ένα παρομοιο ειδος ζει σε καποια λιμνη της Ιταλιας) Τρωγεται ψητη ενώ γινεται εξαιρετος ουζομεζες όταν είναι παστη.

ImageShack

Πριν 16 χρονια με δυο φιλους , πινοντας ουζο και τρωγοντας παστη λιπαρια ειπαμε πως στην Ελλαδα υπαρχουν γιορτη σαρδελας, γιορτη κρασιου, γιορτη μυδιου και παει λεγοντας?. Και όλα αυτά τα ειδη υπαρχουν παντου. Οποτε πηραμε την αποφαση να κανουμε την Γιορτη Λιπαριας.

ImageShack

Ως ημερα της γιορτης αρχικα ορίστηκε η 26η Ιουλιου, γιορτη της Αγιας Παρασκευης πολιουχου του τοπου μας. Η γιορτη ξεκινουσε τις πρωινες ωρες στον χωρο της Ιχθυοσκαλας , στην παραλια της Μικρης Βολβης και περα από το σερβιρισμα λιπαριας και ουζου περιελαμβανε παραληλες δρασεις όπως ποδηλατοδρομιες, αγωνες δρομου, κολυμβησης, τουβαλοδρομιες αλλα και παιχνιδια για τους μικρους μας φιλους.

ImageShack

ImageShack

ImageShack

Όλα αυτά γινοτανε με πενιχρα μεσα και πολλη προσωπικη δουλεια. Την προσπαθεια μας αγκαλιασαν αρκετοι , και εγινε η αφορμη για την επανιδρυση του Πολιτιστικου Συλλογου.

ImageShack

Ετσι μια προσπαθεια που ξενικησε από 3-4 ατομα , χρονο με τον χρονο πρσελκυε ολο και περισσοτερο κοσμο.

ImageShack

Αποτελεσμα της καθιερωσης της γιορτης ηταν η δημιουργια ξεχωριστου χωρου ακριβως μπροστα στην παραλια.

ImageShack

Η καλυτερη περιοδος αλιευσης της λιπαριας είναι ο Μαιος. Λογω όμως της απογορευσης αλιειας στην λιμνη κατά τον μηνα Μαιο από το 1999 η γιορτη λιπαριας πλεον γιορταζεται το πρωτο Σαββατο Ιουνιου κάθε χρονο.

ImageShack

Το 2002 η συμμετοχη του κοσμου στην διοργανωση της γιορτης ηταν πλεον μεγαλη και προσωπικες υποχρεωσεις με αναγκασαν να μην μπορω να διαθεσω στον πολιτιστικο Συλλογο τον αναλογο χρονο , οποτε και αποφασισα να αποχωρησω. Επι δεκα χρονια θεωρω πως προσφερα ότι μπορουσα, (υπηρξε χρονια που διοργανωσα την γιορτη τελειως μονος μου) και προσθεσα και γω ένα λιθαρακι στην επανιδρυση του Πολιτιστικου Συλλογου Μικρης Βολβης.

ImageShack

Η μεγαλη συμμετοχη του κοσμου αλλα και η διελευση της Εγνατιας Οδου μεσα από τον οικισμο, κατεστησαν επικινδυνη την διεξαγωγη της γιορτης στο συγκεκριμενο σημειο , αν και ηταν ιδανικο

ImageShack

Ετσι πλεον εχει μεταφερθει στην εισοδο του οικισμου , κατω από τον αινωβιο πλατανο.

ImageShack

Πολλα εχουν αλλαξει από το καλοκαιρι του 92. . Τα προχειρα πανο εχουν γινει συγχρονες μακετες, τα μαδερια και το κασετοφωνο εγιναν υπερυψωμενες σκηνες και μικροφωνικες. Οι 3-4 διοργανωτες γινανε 40-50 , και τα 80-100 ατομα του κοινου πλεον ξεπερναν τα 1500.

ImageShack

Και καταληγω. Για ποιους λογους αξιζει να ερθετε:

1. Από περιεργεια για να δοκιμασετε την λιπαρια και να πιειτε ένα ουζακι .

ImageShack

2. Να κανετε μια βολτα στην παραλια και να συνεχισετε το ουζακι σε μια ταβερνα κυριολεκτικα πανω στο κυμα.

ImageShack

3. Να απολαυσετε ένα από τα ομορφοτερα ηλιοβασιλεματα που εχετε δει.

ImageShack

Τι μπορει να σας κουρασει;

Τα χορευτικα συγκροτηματα. Οι εννοιες Πολιτιστικος Συλλογος και Χορευτικο Συγκροτημα κινδυνεουν να γινουν ταυτοσημες τα τελευταια χρονια. Μονο που ο Πολιτισμος σημαινει πολλα περισσότερα.

ImageShack

Τελος θα ηθελα να κανω μια ξεχωριστη αναφορα στον κ. Μπουρα Χρηστο που ουσιαστικα ηταν ο εμπνευστης αυτης της ιδεας. Πρωτεργατης στην επανιδρυση του Πολιτιστικου Συλλογου Μικρης Βολβης και αριστος γνωστης της ιστοριας του τοπου μας,

Το Σαββατο 7 Ιουνιου λοιπον γυρω στις 7 το απογευμα

ImageShack

Ένα σχόλιο »

  1. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

    καταρχας θα ηθελα να σε συγχαρω προσωπικα εσενα αλλα και ολους τους εν συνεχεια εμπλεκομενους στην υποθεση «ΓΙΟΡΤΗ ΛΙΠΑΡΙΑΣ»…ειναι πραγματικα ευχαριστο να δημιουργειται, να γεννιεται ΠΑΡΑΔΟΣΗ εκ του μηδενος.Απλα και μονο απο το κεφι των ολιγων.Δεν εχω επισκεφτει ποτε τη γιορτη και φετος λεω να παραστω.Οπως και να χει,οτι και να περιλαμβανει το προγραμμα πλην φαγητου και ουζου (φυσικα και μας αρεσει ο συνδυασμος!!!)ξερω οτι θα ειναι ζεστα και ομορφα…Οι ανθρωποι σημερα επικοινωνουν λιγοτερο και απο μια…συρταριερα(!!!)συνεπως ειναι ωραιο να ερχονται ολοι λιγο πιο κοντα…

    Να σαι καλα φιλε μου…
    ειμαι ο Γιαννης απο ενα χωριο της Κοζανης…και ειμαι καλα!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΑ λέει:

    σ’ ευχαριστούμε για την προβολή της προσπάθειάς μας, γνωρίζεις πολύ καλά κι εσύ πόσος κόπος απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση…να σαι καλά.
    Γιάννη, εγώ ανήκω στους «εν συνεχεία εμπλεκόμενους»…να είσαι σίγουρος πως ότι και αν υπάρχει κάτι που να σε κουράσει, η ζεστασιά και η ομορφιά θα σε κάνουν να παραβλέψεις τα άσχημα…θα χαρούμε πολύ να είσαι φέτος κοντά μας

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η asimonis λέει:

    Γιαννη με δυο λεξεις σου, επιασες ολο το νοημα. Το σημαντικοτερο κερδος τετοιων εκδηλωσεων ειναι το ανταμωμα του κοσμου. Η ανθρωπινη επαφη ειναι κατι που λειπει απο τις μερες μας και τετοιου ειδους εκδηλωσεις μας φερνουν πιο κοντα. Τα λεμε απο κοντα το Σαββατο.

    Μου αρέσει!

  4. […] Γιορτη λιπαριας 2010! Η λιπαρια ειναι ενα ψαρι που ζει μονο στην λιμνη Βολβη και πουθενα αλλου στον κοσμο! Μοιαζει ελαφρως με την σαρδελλα και αποτελει εκλεκτο μεζε ειτε ψητη, αλλα και παστη. Η γιορτη λιπαριας ξεκινησε το 1992 χαρη στο μερακι 2 ανθρωπων,του Χρηστου Μπουρα και το δικο μου. Αρχικα η γιορτη γινοτανε ανημερα της Αγιας Παρασκευης, δηλαδη 26 Ιουλιου και αυτο γιατι αντικαταστησε το κουρμπανι που  μοιραζοτανε στους κατοικους του χωριου αλλα εδω και λιγα χρονια γινεται στο πρωτο 15ημερο Ιουνιου . Αν θελετε να μαθετε περισσοτερα για την γιορτη λιπαριας και να δειτε  και σχετικες φωτογραφιες καντε κλικ ΕΔΩ! […]

    Μου αρέσει!

  5. […] μερες δινουν ενα μεγαλο αγωνα για την διοργανωση της γιορτης λιπαριας. καλο Σαββατοκυριακο σε ολους και ολες και να […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε